Humanitarna udruga Oaza

Centar za pomoć djeci i Humanitarna udruga "Oaza"

Djeca su naše najveće bogatstvo...

Oaza

Centar za pomoć djeci i HU OAZA su parnerske organizacije koje su organizirane kao skup udomitelja i drugih osoba koji žele aktivno sudjelovati u pomoći djeci u potrebi, a nezbrinutoj djeci omogućiti da žive, odrastaju i razvijaju se u zamjenskoj obitelji. Humanitarna udruga OAZA, sa sjedištem u Rovinju je osnovana kao nadopuna rada crkvene djelatnosti "CENTAR ZA POMOĆ DJECI OAZA" koja je u toku domovinskog rata započela sa zbrinjavanjem i pomaganjem djeci u potrebi.

Od 1993. g. do sada OAZA je pronašla, renovirala i opremila 5 objekta za udomiteljske obitelji, te pomogla u zbrinjavanju 117 djece, od kojih je 16 otišlo na usvojenje, 52 se vratilo u vlastite obitelji kada su se popravile okolnosti u obitelji, 14 je prebačeno u drugu obitelj ili instituciju, 9 je otišlo u vlastiti život kao punoljetne osobe, a 31 se i dalje zbrinjava u 12 udomiteljske obitelji i u Obiteljskom domu.

Rad s udomiteljskim obiteljima i Obiteljskim domom

Kako bi se djeci s ovog područja omogućilo odrastanje u obitelji, OAZA je tokom ovih godina razvila oblik profesionalnog zbrinjavanja do 3 djece u obitelji i do 10 djece u Obiteljskom domu na način da:

  • daje redovnu financijsku naknadu nezaposlenim udomiteljima i plaća im produženo MIO, čime im omogućuje da svoje vrijeme posvete djeci
  • daje redovnu financijsku i materijalnu pomoć za djelovanje Obiteljskog doma
  • osigurava prostor za zbrinjavanje djece
  • prema potrebi renovira i oprema prostor
  • prema potrebi daje mjesečnu financijsku pomoć za djecu koja nisu smještana Rješenjem CZSS
  • osigurava održavanje vozila za veće obitelji
  • daje podršku i pomoć udomiteljima u svim pogledima
  • podržava djecu i mlade iz udomiteljstva organiziranjem redovnih tjednih aktivnosti
  • prikuplja humanitarnu pomoć u hrani, odjeći, obući i opremi

Podrška razvoju udomiteljstva u Istri

OAZA je udružena u partnerstvu sa Udrugom udomitelja Istarske Županije (UUIŽ), te one zajednički provode aktivnosti vezane uz Udomiteljstvo djece u Istri, čime se nastoji povećati broj djece u obiteljskom smještaju, te smanjiti i skratiti boravak djece u institucijama.

Prema prikupljenim podacima od Centara za socijalnu skrb u Istri je od 2008. do 2014. godine još uvijek veći broj djece smješten u institucije, ili u neku udomiteljsku obitelj izvan Istre. Kako je za djecu izuzetno važno odrastanje u obiteljskom okruženju, boravak u institucijama bi se trebao svesti na minimalno potrebno vrijeme, a bitno je i da djeca ostanu u svojem okruženju kako bi mogli imati kontakte sa svojim biološkim roditeljima, rodbinom i prijateljima.

U Istri je uglavnom zastupljeno srodničko udomiteljstvo, gdje su većina udomitelja bake i djedovi. Oni nisu izabrali da budu udomitelji, već su to silom prilika, i biti će sve dok je dijete pod njihovom skrbi. Iako su oni emotivno vrlo vezani za dijete, nisu u mogućnosti zbrinjavati drugu i novu djecu.

Nesrodničkih udomiteljskih obitelji u Istri je malo, a većina njih djeluje u okviru rada Udruga Nadomak sunca ili OAZA, te su to obitelji koje su se odlučile baviti udomiteljstvom duže vrijeme i prihvatiti veći broj djece. Kako prema Zakonu o udomiteljstvu broj djece u udomiteljskim obiteljima ne može biti veći od 3, a svi udomitelji s ovog područja već imaju popunjen broj, to znači da će nova djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Istre, ukoliko nemaju nekog srodnika koji ih želi zbrinuti, vjerojatno biti na duži period smještena u instituciju, ili izvan Istre. Zbog toga OAZA radi na promociji, poticanju i razvijanju kvalitetnog udomiteljstva pokušavajući zainteresirati nove obitelji iz Istre da se odluče na udomljavanje djece.

Podrška razvoju kvalitetnog udomiteljstva u Hrvatskoj

Kako bi svoje dugogodišnje iskustvo u radu s udomiteljima i djecom prenijela i drugima i pomogla da se u Hrvatskoj razvije kvalitetno udomiteljstvo, 2006.g. OAZA u suradnji sa drugim udrugama postaje osnivač mreže udomiteljskih udruga "Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece".

Za ovaj rad OAZA je prve 3 godine bila nositelj projekta financiranog od strane Nizozemskih fondacija i Nizozemskog Ministarstva Vanjskih poslova. Na ovom nivou OAZA svake godine sudjeluje u organizaciji: konferencija za udomitelje, susreta udomiteljskih obitelji Hrvatske, treninga za udomiteljske udruge, susreta sa predstavnicima Ministarstva, okruglih stolova i sastanaka sa predstavnicima Centara za socijalnu skrb.

Od rujna 2014.g. zbog velikih potreba OAZA započinje s pomaganjem novih udomiteljskih obitelji iz Rijeke, Požege, Pakraca, Zagreba,Velike Gorice i Daruvara.

Postanite partner!

Molba za pomoć

Ovaj projekt je podržavan uz financijsku pomoć: Istarske županije, Grada Rovinj, Grada Pula, te mnogih ostalih tvrtki, obrtnika, crkvi i privatnih osoba.

Podrška za udrugu